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Por una Asturies con más puxu. Per ahí per ende, per acá y acuyá, lo nueso, lo d´ayeri y lo de güei

martes, 13 de abril de 2010

Borona, boroñu, boroña pascual (I)






N´Ast: Una tradición perguapa que quería amosavos pero de la que nun tenía material gráficu. Gracies a Gonzalo Alonso (perviyao.blogspot.com) qu´emprestome´l suyu, puedo facelo anque seya con un pocu retrasu. N´Asturies, la escasez de trigu, prevocaba que´l pan faciérase de fariña maíz. Yeren unos panes grandes, destinaos a durar varios dís. Estes pantortes nomábense boroñes, borones, boronas o boroños, dependiendo´l llugar. En les fiestes señaláes, faciendo una escepción, arrellenábase con chorizos, tocín y incluso costiella, tou un luxu nuna economía onde la carne yera un bien escasu. Una d´estes feches yera la Pascua de Resurrección, que quiciabis seya la más destacada anguañu. Les imáxenes son de la de Sietes d´esti añu, onde por ciertu, nomen boroña al pan solu y boroñu al que ta arrellenáu, qu´en dellos sitios ye boroña preñada o boroñu preñáu. El procesu, fácil de desplicar, abegosu de facer: primeru, prepárase una masa de fariña maíz, agua y sal, que nun lleva formientu, a la que llueu dase-y forma de "cestu" y onde metemos el rellenu darréu (en Llanes déxen descansar la masa unes hores enantes del procesu porque dicen qu´asina "asienta"). Ya solo queda allugar el peazu masa que fae de tapa y uniformar el conxuntu. Paciencia, falten na más que dos pasinos pa tastiar esta delicia...
En Cast: Una tradición bonita que quería enseñaros pero de la que no tenía material gráfico. Gracias a Gonzalo Alonso (perviyao.blogspot.com) que me cedió el suyo, puedo hacerlo aunque con un poco de retraso. En Asturias, la escasez de trigo, ocasionaba que el pan se hiciese de harina de maíz. Eran unos panes grandes, destinados a durar varios días. Estas pantortas se llamaban "boroñes", "borones", "boronas" o "boroños" dependiendo del lugar. En fiestas importantes, haciendo una excepción, se rellenaba con chorizos, tocino e incluso costilla, todo un lujo en una economía donde la carne era un bien escaso. Una de estas fechas era la Pascua de Resurrección, que quizás sea la más destacada que ha llegado a nosotros. Las imágenes son de la de Sietes de este año, donde por cierto, llaman "boroña" al pan solo y "boroñu" al que está relleno, que en otros sitios es "boroña preñada" o "boroñu preñáu". El proceso, fácil de explicar, laborioso de hacer: primero, se prepara una masa con harina de maíz, agua y sal, que no lleva levadura, a la que luego se le da forma de "cesto" y donde metemos el relleno a continuación (en Llanes dejan descansar la masa unas horas antes del proceso porque dicen que así "asienta"). Ya solo queda colocar el pedazo que hace las veces de tapa y uniformar el conjunto. Paciencia, faltan solamente dos pasitos para saborear esta delicia...

5 comentarios:

Juanin Zaldivar dijo...

A mi, esti añu, dieronme un cachu de una que ficieron en San Martín de Vallés, y entovía estoy chupándome los deos.
Viva el Boroñu!!!

Toral dijo...

22 chorizos... la que farmatos na cabaña mi tiu!!!

pero claro chorizos, tocin, jamon, conejo, pollu, ternera..

LA DE SU PUTA MADRE.. cada añu ye mas grande y mas rellena

pero hasta llegar a la de la madre de mi tia, que esti añu fue de 40kilos... buffffffff

QUE BONA TAAAAAAAAAAAAAAAA

Orlando Francisco Menéndez dijo...

Mirar esas fotos y leer lo que escribiste,... ¡me ha abierto el apetito!

Anónimo dijo...

Bueno, otru añu intentaremos dar la preba... ¡pero los "comentaristas" también!!! je je je
Toño

Tamara Ferrero dijo...

Buscando recetas de la boroña he parado en este blog, menuda entrada, menuda boroña, bestial; pero que rica debe de estar, pues hoy sin falta la hago, ya tengo los dientes largos.
Un cordial saludo :)