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martes, 15 de diciembre de 2009

A la sidre (I)





N´Ast: La sidre pue facese de mou industrial o casero. Pa ver el procesu industrial, lo meyor ye visitar cualquier fábrica, nosotros equí vamos amosavos la fabricación casera a pequeña escala, pa unos 100 llitros. Hai de dicir que munchos paisanos siguen faciendo cantidaes enforma mayores en vieyos llagares almiratibles que dalgún dí esperamos trayevos equí; de momentu conformámonos con una cantidá d´aprendices. Bono, una vez pañada la manzana (de lo que por xorra llibré), móntense toles pieces del llagar -la primer semeya- perfechamente llimpies. Ya tamos nel momentu d´empecipiar a mayar la manzana -segunda semeya- no qu´anguañu notamos un gran adelantu: tenemos una máquina pa tayala. Abenayá, facíase a mano con un mayu, preseu como´l que güeyais n´algunes imáxenes, y metiendo la manzana nun duernu, y si lleren varios los mayaores, el llabor yera entovía más abegosu porque teníen que facelo al mesmu ritmu. La manzana tayada, equí nómenla gaspia y en dalgunos llugares magaya, anque n´otros solo apliquen esta pallabra a los restos que queden tres saca-yos el xugu. Pues con esta gaspia o magaya vamos enllenando´l llagar y asentándolo -imáxenes tres y cuatro, onde vese un mayu- ¡pero ensin apertalo! tenemos qu´esperar 24 hores; el pesu fadrá que´l llagar sangre dalgo -cabera imaxen- pero sedrá mañana el dí más señalau...
En Cast: La sidra puede hacerse de manera industrial o casera. Para ver el proceso industrial, lo mejor es visitar cualquier fábrica, nosotros aquí vamos a mostraros la fabricación casera a pequeña escala, para unos 100 litros. Hay que decir que muchos paisanos siguen haciendo cantidades bastante mayores en viejos lagares dignos de admiración que algún día esperamos traeros aquí; de momento nos conformamos con una cantidad de aprendices. Bueno, una vez recogida la manzana (de lo que por suerte me libré), se montan todas las piezas del lagar -la primera foto- perfectamente limpias. Ya estamos en el momento de empezar a "mayar" (originalmente romper la manzana a golpes con un "mayu") -segunda foto- en lo que hoy en día notamos un gran adelanto: tenemos máquina para picarla. Antiguamente se hacía a mano con un "mayu", herramienta que veis en algunas imágenes, y metiendo la manzana en un "duernu" (una especie de arca de madera), y si eran varios los "mayaores", la labor era todavía más compleja porque tenían que hacerlo al mismo ritmo. La manzana picada, aquí la llaman "gaspia" y en algunos lugares "magaya", aunque en otros solo aplican esta palabra a los restos que quedan después de sacarles el jugo. Pues con esta "gaspia" o "magaya" vamos llenando el lagar y asentándolo -imágenes tres y cuatro, donde se ve un "mayu"- ¡pero sin apretarlo! tenemos que esperar 24 horas; el peso hará que sangre algo -última imagen- pero será mañana el día más importante...

6 comentarios:

Toral dijo...

que artista el mayador!!!!

Anónimo dijo...

¿la magaya tamién se llama maguyu ?

Anónimo dijo...

No Manuel, no: mayador no, mandau, que yo solo sabía facer lo que me mandaben je je je
Y si, puede que se diga magayu en dellos sitios, como tamién dicen buruyu, polo menos en casa mios güelos yera lo que más usaben. El asturianu ye muy ricu en matices llocales.
Toño

Anónimo dijo...

En mió casa tamién se maya nun llagar artesanal de madera de castañal, cuadráu y non riundu, de tamañu un pocu más grande y les pates tamién son de la misma madera asina como la tina que tamién ye un pocu más grande y de madera. El motorín de cortar la mazana ye paecíu, pero alcuerdome cuando, hay años, mayábamos con mayu nuna duerna. Espero que en nueves entrades mos lo cuntes con detalle

Anónimo dijo...

díxelo mal, de madera de roble

Anónimo dijo...

Pues toi buscando un llagar d´esos pa facer les semeyes. A alguna puede toca-y facer el reportaxe...
Jose