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sábado, 23 de mayo de 2009

Coruxes (Agallas)


N´Ast: Magar que lo paeza, nun vamos falar de pexes, si non de plantes. Ésto que güeyais nes semeyes ye una agalla (en castellán) o coruxa (n´asturiano y si ye de carbayu). Más xente de la que yo creyía, atalanta que ye un frutu del árbol: en realidá ye un amparu a la sostancia qu´una aviespa, la Diplolepsis querqus-foli, inyecta a la fueya al poner los sos güevos. Asina, mantién al parásitu allugau pa que nun s´arrobine pel vexetal a cambeu, eso si, de da-y dalgo de la so produción. Otres agalles son les de les fayes, de formes variáes porque son de munches tribes los parásitos que truñen les sos fueyes, y les del rosal montesín, que paecen líquenes (una boluca de "pelu" arroxau), xera de l´aviespa Diplolepsis rosii. Pa finar, dos cosines: una curiosa: la coruxa emplegábase pa facer tintes al tener ácidu tánicu, y dos: alcorda-yvos: ¡nun se xinten!.
En Cast: Aunque lo parezca, no vamos a hablar de peces, si no de plantas. Ésto que veis en las fotos es una agalla (en castellano) o coruxa (en asturiano y si es de roble). Más gente de la que yo creía, piensa que es un fruto del árbol: en realidad es una defensa a la sustancia que una avispa, la Diplolepsis querqus-foli, inyecta a la hoja al poner sus huevos. Así, mantiene al parásito localizado para que no se extienda por el vegetal a cambio, eso si, de cederle algo de su producción. Otras agallas son las de las hayas, de formas variadas porque son de muchos tipos los parásitos que atacan sus hojas, y las del rosal silvestre, que parecen líquenes (una bolita de "pelo" rojizo), obra de la avispa Diplolepsis rosii. Para terminar dos cositas: una curiosa: la agalla de roble se usaba para hacer tintes al contener ácido tánico, y dos: acordaros ¡no se comen!.

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