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Por una Asturies con más puxu. Per ahí per ende, per acá y acuyá, lo nueso, lo d´ayeri y lo de güei

martes, 19 de mayo de 2009

Una piqueña-gran meyora

N´Ast: Ya tenemos la güertina semada dende fae un mesín y ya cinca la primer llimpieza de males yerbes: sallar. Y quier la ventura que dando un paseín por un de los milenta pueblinos asturianos, abandonada tres d´un muriu, afayáramos una salladora de la dómina de la industrialización d´Asturies. Hasta esos nicios del sieglu XX, el campu asturianu vivía un atrasu secular y nuna economía de subsistencia onde solu esistíen los preseos de tola vida, fechos con madera, principalmente, a la que podía xunise un cachu fierru (una fesoria, algunos llabiegos o un gadañu por exemplu). El surdimientu d´una masa obrera xorreciente a la qu´había de prebir de cebera, fizo que les condiciones económiques de les caseríes fueren meyorando, gracies principalmente a la ganadería (venta de llechi y carne pa les ciudaes, cada vegada más grandones). A la par, en dellos casos llegaba alguna perruca d´algún pariente que ficiere fortuna cola emigración y les nueves industries fabricaben maquinaria cada vegada más afayadiza, colo que dalgunos campesinos pudieren empezar a invertir en mecanizase. Fueren cambeos perimportantes pero llentos llentos y que nun llegaren a toos. Máquines como la que vos amueso, ficieron les llabores del campu menos abegoses: dexaba sallar el maíz, por exemplu, con munchu menos puxu y tamién podía emplegase pa facer riegos pa semalo, aforrando facelo a mano. Más tardi ya llegaren los tratores, arrequexando estos preseos baxo horreos, paneres y tendeyones. Y luego tamos los que ni un ni otru: siguimos tirando de la popular fesoria.
En Cast: Ya tenemos la huerta sembrada desde hace un mes y ya toca la pimera limpieza de malas hierbas, lo que aquí llamamos "sallar". Y quiere la casualidad que dando un paseín por uno de los miles de pueblos asturianos, abandonada tras un muro, encontráramos una salladora (máquina de sallar) de la época de la industrialización de Asturias. Hasta esos inicios del siglo XX, el campo asturiano vivía un atraso secular y en una economía de subsistencia donde solo existían los aperos de toda la vida, hechos de madera, principalmente, a la que se podía unir un trozo de hierro (una azada, algunos arados o una guadaña por ejemplo). El nacimiento de una masa obrera creciente a la que había que surtir de alimento, hizo que las condiciones económicas de las caserías fueran mejorando, gracias principalmente a la ganadería (venta de leche y carne para las ciudades, cada día más grandes). A la vez, en algunos casos llegaba un dinero extra de algún familiar que hubiera hecho fortuna con la emigración y las nuevas industrias fabricaban maquinaria cada vez más asequible, con lo que algunos campesinos pudieron empezar a invertir en mecanizarse. Fueron cambios muy importantes pero lentos lentos y que no llegaron a todos. Máquinas como la que os enseño, hicieron las labores del campo menos pesadas: permitía "sallar" (limpiar las malas hierbas) el maíz, por ejemplo, con mucho menos trabajo y tambien se podía emplear en hacer los riegos para plantarlo, ahorrando el hacerlo a mano. Más tarde ya llegaron los tractores, arrinconando estos utensilios debajo de horreos, paneras y tendejones. Y luego estamos los que ni uno ni otro: seguimos tirando de la popular hazada.

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