N´Ast: Semamos na primavera, recoyimos y secamos a finales de branu y agora, cuando ya cásique muerre la seronda y ñaz l´iviernu, cinca rematar la llabor. Nestos dís frescos, en cuantu sale un rayín de sol que caldie´l so requexu, atopamos a Nori -80 años de puxu y otros tantos de sabencia- nel caberu pasu la collecha: la esbilla. Trátase de dir sacando una a una les fabes -nesti casu- de la casulla que les ampara. Otra xente con menos paciencia que´l nuesu entrañable personaxe, lo que fae ye da-yos con un palu o dalgo apaecío según tan como les güeyais na semeya, pa que los golpes suelten les blanques xoyes y llueu solu tener que pañales del suelu. Y ya tan llistes pa guardales na macona l´horru o na despensa la casa, pa poder esfrutar dacuando los frutos del güertu onde más nos presta: na cocina... y el platu.
En Cast: Sembramos en la primavera, recogimos y secamos a finales del verano y ahora, cuando ya casi muere el otoño y nace el invierno, toca finalizar la faena. En estos días frescos, en cuanto sale un rayito de sol que caliente su rincón, encontramos a Nori -80 años de vitalidad y otros tantos de sapiencia- en el último paso de la cosecha: la esbilla. Se trata de ir sacando una a una "les fabes" -las habas, en este caso- de la cáscara que las protege. Otra gente con menos paciencia que nuestro entrañable personaje, lo que hace es darles con un palo o algo parecido según están como las veis en la foto, para que los golpes suelten las blancas joyas y luego solo tener que recogerlas del suelo. Y ya están listas para guardarlas en la "macona" -una especie de arcón de madera- del horreo o en la despensa de la casa, para poder disfrutar de vez en cuando los frutos de la huerta donde más nos gusta: en la cocina... y el plato.
2 comentarios:
nel pueblu otra cosa nun algamaran tener pero paciencia asgaya!!
tallueuuuu
Si, casi casi la mesma que tenemos agora... je je je. Muy guapa la foto de presentación¡¡¡ un saludu:
Toño
Publicar un comentario