Datos personales

Por una Asturies con más puxu. Per ahí per ende, per acá y acuyá, lo nueso, lo d´ayeri y lo de güei

martes, 8 de diciembre de 2009

Esbillando

N´Ast: Semamos na primavera, recoyimos y secamos a finales de branu y agora, cuando ya cásique muerre la seronda y ñaz l´iviernu, cinca rematar la llabor. Nestos dís frescos, en cuantu sale un rayín de sol que caldie´l so requexu, atopamos a Nori -80 años de puxu y otros tantos de sabencia- nel caberu pasu la collecha: la esbilla. Trátase de dir sacando una a una les fabes -nesti casu- de la casulla que les ampara. Otra xente con menos paciencia que´l nuesu entrañable personaxe, lo que fae ye da-yos con un palu o dalgo apaecío según tan como les güeyais na semeya, pa que los golpes suelten les blanques xoyes y llueu solu tener que pañales del suelu. Y ya tan llistes pa guardales na macona l´horru o na despensa la casa, pa poder esfrutar dacuando los frutos del güertu onde más nos presta: na cocina... y el platu.
En Cast: Sembramos en la primavera, recogimos y secamos a finales del verano y ahora, cuando ya casi muere el otoño y nace el invierno, toca finalizar la faena. En estos días frescos, en cuanto sale un rayito de sol que caliente su rincón, encontramos a Nori -80 años de vitalidad y otros tantos de sapiencia- en el último paso de la cosecha: la esbilla. Se trata de ir sacando una a una "les fabes" -las habas, en este caso- de la cáscara que las protege. Otra gente con menos paciencia que nuestro entrañable personaje, lo que hace es darles con un palo o algo parecido según están como las veis en la foto, para que los golpes suelten las blancas joyas y luego solo tener que recogerlas del suelo. Y ya están listas para guardarlas en la "macona" -una especie de arcón de madera- del horreo o en la despensa de la casa, para poder disfrutar de vez en cuando los frutos de la huerta donde más nos gusta: en la cocina... y el plato.

2 comentarios:

Toral dijo...

nel pueblu otra cosa nun algamaran tener pero paciencia asgaya!!

tallueuuuu

Anónimo dijo...

Si, casi casi la mesma que tenemos agora... je je je. Muy guapa la foto de presentación¡¡¡ un saludu:
Toño